Joves artistes utilitzen el llenguatge dels mitjans de comunicació per analitzar-los

La Caixa
Diari de Girona
10-6-2005
CRISTINA VALENTÍ, GIRONA

En un moment de la història en què les guerres esclaten en horari de màxima audiència, les operacions quirúrgiques es transmeten en directe, embarassades lloguen les seves panxes per instal·lar-hi publicitat i els futbolistes són més coneguts pel seu glamour que pel seu art tocant una pilota, un grup de joves -de la generació dels 60 i 70- analitzen l´impacte dels mitjans de comunicació en un món globalitzat en què les aparences no sempre són el que semblen.

Paisatges mediàtics és el títol que rep una proposta poc convencional que s´ha aturat a la sala d´exposicions de la Fundació «la Caixa» i en què tretze creadors reflexionen i evidencien les dinàmiques de la nostra societat en la qual, els ciutadans deixem de ser-ho per convertir-nos en consumidors.

Aquests artistes, procedents de diferents punts d´Europa i Amèrica Llatina, han nascut i crescut rodejats dels mitjans de comunicació de masses. Això fa que puguin tenir «un sentiment crític però no poden deslligar-se de la fascinació que senten per aquests mitjans», explica la comissària de l´exposició, Montse Badia, juntament amb Andreas M. Kaufmann. Com a conseqüència, la seva reflexió -sobre qüestions com quan un fet no apareix als mitjans és com si no existís- arriba a l´espectador a través del llenguatge que utilitza el mateix mitjà que més l´ha impactat o influït.
Els creadors s´han infiltrat en la premsa, en la televisió, les estratègies del màrqueting i les seves estructures de poder, els codis de representació o la moda i n´utilitzen aquests llenguatges per tal de qüestionar el nostre present.

Mowgli parla castellà i Baloo, hebreu
Un dels protagonistes d´aquesta exposició col·lectiva és Pierre Bismuth (Neuilly-sur-Seine, 1963) i ofereix una instal·lació titulada The jungle book project. L´artista transforma allò que socialment es considera positiu de la política de Walt Disney -la distribució mundial de valors i idees: globalització ètica- en una qualitat negativa que evidencia el fracàs de la comunicació global. Com ho fa? Convertint la pel·lícula d´El llibre de la selva en un conte incomprensible per a tothom perquè mentre Mowgli parla castellà, Baloo ho fa en hebreu, la pantera Baguera, en alabic, i el tigre Serecan, en anglès.
A més de Bismuth, també participen a Paisatges mediàtics els creadors Claude Closky, Minerva Cuevas, Daniel García Andújar, Swetlana Heger, Christian Jankowski, Stefanie Klingemann, Matthieu Laurette, Zbigniew Libera, Bjorn Melhus, Joan Morey, Ester Partegàs i Barbara Visser.
L´exposició, que ja s´ha pogut veure a Lleida i a Tarragona, ara es pot visitar a la Sala Girona de la Fundació «la Caixa» fins al proper 31 de juliol.

Related Images:

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *