/  Català   /  Joves artistes utilitzen el llenguatge dels mitjans de comunicació per analitzar-los

Joves artistes utilitzen el llenguatge dels mitjans de comunicació per analitzar-los

La Caixa
Diari de Girona
10-6-2005
CRISTINA VALENTÍ, GIRONA

En un moment de la història en què les guerres esclaten en horari de màxima audiència, les operacions quirúrgiques es transmeten en directe, embarassades lloguen les seves panxes per instal·lar-hi publicitat i els futbolistes són més coneguts pel seu glamour que pel seu art tocant una pilota, un grup de joves -de la generació dels 60 i 70- analitzen l´impacte dels mitjans de comunicació en un món globalitzat en què les aparences no sempre són el que semblen.

és el títol que rep una proposta poc convencional que s´ha aturat a la sala d´exposicions de la Fundació «la Caixa» i en què tretze creadors reflexionen i evidencien les dinàmiques de la nostra societat en la qual, els ciutadans deixem de ser-ho per convertir-nos en consumidors.

Aquests artistes, procedents de diferents punts d´Europa i Amèrica Llatina, han nascut i crescut rodejats dels mitjans de comunicació de masses. Això fa que puguin tenir «un sentiment crític però no poden deslligar-se de la fascinació que senten per aquests mitjans», explica la comissària de l´exposició, Montse Badia, juntament amb . Com a conseqüència, la seva reflexió -sobre qüestions com quan un fet no apareix als mitjans és com si no existís- arriba a l´espectador a través del llenguatge que utilitza el mateix mitjà que més l´ha impactat o influït.
Els creadors s´han infiltrat en la premsa, en la televisió, les estratègies del màrqueting i les seves estructures de poder, els codis de representació o la moda i n´utilitzen aquests llenguatges per tal de qüestionar el nostre present.

Mowgli parla castellà i Baloo, hebreu
Un dels protagonistes d´aquesta exposició col·lectiva és Pierre Bismuth (Neuilly-sur-Seine, 1963) i ofereix una instal·lació titulada The jungle project. L´artista transforma allò que socialment es considera positiu de la política de Walt Disney -la distribució mundial de valors i idees: globalització ètica- en una qualitat negativa que evidencia el fracàs de la comunicació . Com ho fa? Convertint la pel·lícula d´El llibre de la selva en un conte incomprensible per a tothom perquè mentre Mowgli parla castellà, Baloo ho fa en hebreu, la pantera Baguera, en alabic, i el tigre Serecan, en anglès.
A més de Bismuth, també participen a Paisatges mediàtics els creadors Claude Closky, Minerva Cuevas, Daniel García Andújar, Swetlana Heger, Christian Jankowski, Stefanie Klingemann, Matthieu Laurette, Zbigniew Libera, Bjorn Melhus, Joan Morey, Ester Partegàs i Barbara Visser.
L´exposició, que ja s´ha pogut veure a Lleida i a Tarragona, ara es pot visitar a la Sala Girona de la Fundació «la Caixa» fins al proper 31 de juliol.

An artist who uses irony and presentation strategies that employ new communication technologies to question the democratic and equalitarian promises of these media and criticise the desire for control lying behind their apparent transparency. Based on the confirmation that new information and communication technologies are transforming our everyday life, Daniel G. Andújar created a fiction (Technologies To The People, 1996) designed to make us increase our awareness of the reality around us and of the deception in promises of free choice that are converted, irremissibly, into new forms of control and inequality. A long-time member of i rational.org (international reference point for art on the web) and founder of Technologies To The People , he is the creator of numerous projects on the Internet such as art-net-dortmund, e-barcelona.org, e-valencia.org, e-seoul.org, e-wac.org, e-sevilla.org, Materiales de artista, etc. He has directed numerous workshops for artists and social collectives in different countries.

Post a Comment

a