/  Català   /  La veritat de la totxana

La veritat de la totxana


ARTURO SAN AGUSTÍN
10 de junio de

Facin-se un favor si encara no se l'han fet. Barregin-se, passin els minuts necessaris entre turistes, abandonin després el ramat o manada i dirigeixin-se a la Fundació Tàpies.

En aquest lloc els espera: . La derrota de la dissensió. Ningú ha explicat millor el turisme i totes les seves conseqüències que aquesta imaginativa i contundent exposició.

Abans d'arribar al totxo, pròpiament dit, a la totxana, un vídeo dirigit pel suec Vilgot Sjöman recull les entrevistes que, el 1967, l'activista Lena Nyman va fer a l'aeroport d'Estocolm a uns ciutadans suecs que havien passat les seves vacances a Espanya.

El dictador encara vivia –aquell general que només bevia Fanta– i aquesta era la qüestió. Però tot és relatiu. Una de les ciutadanes sueques entrevistades respon que també a Suè hi ha dictadura. La prova, diu la dona, és que una ampolla de whisky costa a Suècia 50 corones. Un altre opina que no parla mai de durant les vacances.

Diversos auriculars estratègicament penjats en una paret de totxos, de totxos de veritat, permeten escoltar la veritat, és a dir, els testimonis i diàlegs reals entre constructors i polítics implicats en casos de corrupció immobiliària a la zona de Torrevella, Costa Blanca. L'autor del treball, Daniel G. Andújar, l'ha titulat La cultura del ladrillo.

A través d'un d'aquests testimonis (àudio número 8) ens assabentem que sempre s'envia una persona espavilada a parlar, a sondejar el nou alcalde. I el primer que se li diu o aconsella és que no sigui tonto, perquè només estarà quatre dies al càrrec i la vida és llarga. La primera injecció que li fiquen, si pica, és de 500.000 euros. Després vénen les successives de 400.000 o 450.000. L'individu que parla confirma que per a aquestes subtils feines o sondejos es consulta prèviament amb bons psicòlegs. Ells elaboren el guió de l'assalt al nou alcalde o similar.

An artist who uses irony and presentation strategies that employ new communication technologies to question the democratic and equalitarian promises of these media and criticise the desire for control lying behind their apparent transparency. Based on the confirmation that new information and communication technologies are transforming our everyday life, Daniel G. Andújar created a fiction (Technologies To The People, 1996) designed to make us increase our awareness of the reality around us and of the deception in promises of free choice that are converted, irremissibly, into new forms of control and inequality. A long-time member of i rational.org (international reference point for art on the web) and founder of Technologies To The People , he is the creator of numerous projects on the Internet such as art-net-dortmund, e-barcelona.org, e-valencia.org, e-seoul.org, e-wac.org, e-sevilla.org, Materiales de artista, etc. He has directed numerous workshops for artists and social collectives in different countries.

Post a Comment

a