Valentín Roma guanya el concurs de comissari per al projecte de Catalunya a la Biennal de Venècia 2009

L’Institut Ramon Llull ha rebut 18 projectes

Valentín Roma ha estat el comissari guanyador del concurs internacional que l’Institut Ramon Llull ha convocat per elaborar el projecte del pavelló de Catalunya a la 53a Biennal d’Arts Visuals de Venècia 2009. El projecte inclou obres de Pedro G. Romero, Technologies to the People i Sitesize.

El projecte del comissari respon al marc conceptual que proposava el jurat a les bases del concurs, que consisteix en explorar les noves formes de relació que qüestionen el concepte d’identitat en les comunitats contemporànies, a través de l’art contemporani. La proposta guanyadora inclou l’Arxiu Postcapital, de Technologies to the People -un projecte multimèdia concebut per Daniel Garcia Andujar-, el projecte Archivo FX, de Pedro G. Romero, i un treball de Sitesize, una plataforma de projectes fundada per Elvira Pujol I Joan Vila-Puig que explora el territori de l’anàlisi social i els processos creatius.

Valentín Roma, professor de diverses escoles de creació artística (Mecad, Eina, Elisava) i amb un ampli recorregut com a comissari, ha treballat en diverses institucions nacionals i internacionals i ha publicat nombrosos textos en revistes especialitzades.

El jurat, −presidit per Manuel Borja-Vilell, director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, i format pels vocals Ignasi Aballí, artista convidat a la Secció Internacional de la Biennal de Venècia de l’any 2007; Daniela Ferretti, conservadora del Palau Fortuny (Venècia); Marta Gili, directora del Jeu de Paume (París), Chus Martínez, conservadora en cap del MACBA (Barcelona) i directora del museu Frankfurter  Kuntseverein (Frankfurt); i Vicent Todolí, director de la Tate Modern (Londres)− ha decidit el seu veredicte en una reunió celebrada el passat 26 de setembre, després de fer entrevistes personals amb els responsables dels tres projectes que, prèviament, el mateix jurat havia seleccionat per a aquesta fase final. Al concurs s’hi han presentat 18 projectes amb un total de 32 professionals de diversa procedència, també internacional, com per exemple de Mèxic, Itàlia, Finlàndia, Suïssa i els Estats Units.

El jurat ha decidit per unanimitat que Valentín Roma sigui el guanyador per “l’afinitat conceptual amb la filosofia de les bases, per la viabilitat de la realització de la producció i per considerar que la publicació aporta continguts teòrics i crítics que donen sentit a les pràctiques artístiques contemporànies a Catalunya”.

Amb el veredicte, els membres del jurat han fet constar les següents consideracions:

“Hem valorat molt seriosament, i fins el darrer moment, la possibilitat de dimitir en bloc per tal de mostrar el nostre desacord amb la política de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en relació a la crisi oberta amb el CASM, i la seva manca de respecte envers la comunitat i les institucions artístiques de Catalunya.

Hem valorat també el procés modèlic i  transparent engegat per l’Institut Ramon Llull per tal de designar el proper comissari/a del Pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia, ajustat  als procediments recollits en el Codi de les Bones Pràctiques a Museus i Centres d’art.

Davant d’aquesta incongruència en el si de les nostres administracions, hem decidit recolzar la proposta de l’Institut Ramon Llull per ser democràtica i conseqüent amb les necessitats de fomentar  les practiques artístiques contemporànies de Catalunya i incentivar l’autonomia de les idees i els projectes del nostre país en el context  internacional”.

El procés de selecció del comissari va començar el passat 15 de juliol amb l’obertura de la primera fase del concurs convocat per l’Institut Ramon Llull amb l’objectiu de seleccionar un comissari per elaborar el projecte. La primera fase del procés es va tancar el 2 de setembre. El jurat va seleccionar tres de les propostes presentades que van passar a la segona fase, que consistia en el desenvolupament del projecte, i que es va complementar amb una entrevista personal als candidats seleccionats, el 26 de setembre passat. L’IRL haurà de presentar a la Fundació de la Biennal el projecte desenvolupat, que el comissari haurà de finalitzar abans del 2 de novembre.

El pavelló de Catalunya formarà part de la secció Eventi Collaterali que s’emmarca dins la programació oficial d’Arts Visuals de la Biennal de Venècia, que consta d’un conjunt d’exposicions organitzades per institucions dedicades al camp de l’art i de la cultura. El projecte es presentarà en un espai de 500 m2 de superfície situat al local número 3 dels Magazzini del Sale, al barri del Dorsoduro. La situació del pavelló català és especialment interessant perquè se situa en una zona que es perfila com a nou epicentre de l’art contemporani venecià amb el nou emplaçament de la Fundació Pinault, un modern edifici de l’arquitecte Tadao Ando que s’inaugurarà el proper estiu del 2009, coincidint amb la inauguració de la Biennal, i que es troba a poca distància dels Magazzini del Sale. La col·lecció de Peggy Guggenheim, està situada a la mateixa zona, així com les instal·lacions de la Accademia di Belle Arti.

Cal recordar que l’Institut Ramon Llull s’ocuparà, a més, de la gestió administrativa i logística del pavelló d’Andorra a la Biennal. Els continguts els assumirà el govern andorrà.

Barcelona, 1 d’octubre de 2008

Related Images:

Share

Comments

One response to “Valentín Roma guanya el concurs de comissari per al projecte de Catalunya a la Biennal de Venècia 2009”

 1. Valentín Roma elegit comissari del pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia 2009

  vilaweb.net

  El jurat ha fet pública una declaració on critica la política del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya davant les seves institucions artístiques

  L’historiador de l’art Valentín Roma (Sabadell, 1970) és el comissari guanyador del concurs internacional que l’Institut Ramon Llull ha convocat per elaborar el projecte del pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia 2009. El jurat, de prestigi internacional, ha fet pública una declaració on critica la política del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya sobre la crisi oberta amb el Centre d’Art Santa Mònica (CASM).

  El jurat l’ha presidit Manuel Borja-Vilell, director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, i l’han acompanyat Ignasi Aballí, artista convidat a la Secció Internacional de la Biennal de Venècia de l’any 2007 i president de l’Associaciù d’Artistes Visuals de Catalunya; Daniela Ferretti, conservadora del Palau Fortuny (Venècia); Marta Gili, directora del Jeu de Paume (París), Chus Martínez, conservadora en cap del MACBA (Barcelona) i directora del museu Frankfurter Kuntseverein (Frankfurt); i Vicent Todolí, director de la Tate Modern (Londres).

  El jurat ha decidit per unanimitat que Valentín Roma sigui el guanyador per ‘l’afinitat conceptual amb la filosofia de les bases, que consisteix en explorar les noves formes de relació que qüestionen el concepte d’identitat en les comunitats contemporànies, a través de l’art contemporani. També ha valorat la viabilitat de la realització de la producció i per considerar que la publicació aporta continguts teòrics i crítics que donen sentit a les pràctiques artístiques contemporànies a Catalunya.’

  El jurat, que s’havia plantejat dimitir per l’actuació que va tenir amb el departament de Cultura amb el CASM i el seu director dimissionari, Ferran Barenblit, finalment no ho va fer, però sí que ha adjuntat una declaració (juntament amb el veredicte) que en fa referència. La declaració (segons una nota del Llull) diu:

  ‘Hem valorat molt seriosament, i fins el darrer moment, la possibilitat de dimitir en bloc per tal de mostrar el nostre desacord amb la política de la Conselleria de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en relació a la crisi oberta amb el CASM, i la seva manca de respecte envers la comunitat i les institucions artístiques de Catalunya.’

  ‘Hem valorat també el procés modèlic i transparent engegat per l’Institut Ramon Llull per tal de designar el proper comissari/a del pavelló de Catalunya a la Biennal de Venècia, ajustat als procediments recollits en el Codi de les Bones Pràctiques a Museus i Centres d’art.’

  ‘Davant d’aquesta incongruència en el si de les nostres administracions, hem decidit recolzar la proposta de l’Institut Ramon Llull per ser democràtica i conseqüent amb les necessitats de fomentar les practiques artístiques contemporànies de Catalunya i incentivar l’autonomia de les idees i els projectes del nostre país en el context internacional.’

  El projecte de Valentín Roma

  Segons ha explicat Valentín Roma a VilaWeb, ha partit de la idea de ‘la comunitat inconfessable’, que descriu l’escriptor Maurice Blanchot al llibre del mateix nou. Segons Roma, la idea tradicional i estricte de comunitat com a un element tancat ha entrat en crisi i avui el concepte de comunitat explica altres camins. El projecte explora ‘la comunitat inconfessable’ a través de rastrejar diferents pràctiques que es desenvolupen dins l’art contemporani. En aquesta direcció, Roma ha triat tres col·lectius: el projecte Arxiu FX, coordinat per Pedro G. Romero (arxiu obert l’any 2000 a l’entorn de la iconoclàstia política centrada sobretot en la guerra del 1936-39 a Catalunya); l’Arxiu Post-capital de Daniel Garcia Andujar (recopila material extret d’internet. Més de 250.000 documents inscrits entre el 1989, amb la caiguda del mur de Berlín, i fins el 2001, amb l’atemptat de les Torres Bessones de Nova York, un període anomenat post-capital, i també inclou material recent de la història de Catalunya); i la plataforma de projecte Sitesize fundada per Elvira Pujol I Joan Vila-Puig (al voltant de la idea de territori, paisatge, perifèria, amb accions a Manresa, Sabadell etc).

  M. S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *