Vilnius – Nemenčinė: naršymas realiame ir technologijų miške

vtv.lt
Vilniaus gyventojai ir svečiai turės galimybę tiesiogiai stebėti meninio performanso transliaciją iš Nemenčinės miškų. Tokią precedento Lietuvoje neturinčią galimybę suteiks telekomunikacijų bendrovė “Bitė GSM” kartu su sostinės miškuose unikalų projektą įgyvendinančiais geriausiais pasaulio elektroninės muzikos kompozitoriais ir interneto menininkais.

“Projektas pasirodė patrauklus ne tik menine koncepcija, bet ir galimybe panaudoti pažangias technologijas. Ieškodami originalių sprendimų, taip pat jaučiamės savotiškais menininkais, tik technologijų srityje”, – sakė “Bitės GSM” verslo sprendimų vadovas Liudvikas Andriulis. Pasak jo, “Bitė” šį kartą bus atsakinga už ryšio kokybę meninio veiksmo metu.

Šiuolaikinio meno centre įrengti šeši didžiuliai ekranai (dviejose salėse). Vienametransliuojamas vaizdas iš miško, kitame realiu laiku dirbama su vaizdine medžiaga iš miško, ji gyvai permiksuojama. Trečiame rodoma miško vaizdo transformacija, kurią generuoja programinė įranga. Naudojamas būdas: fiksuojami duomenų srautai (gali būti kompiuterių IP adresai) ir jų judėjimo kryptys internetu kompiuteriuose miške, šie duomenys vizualizuojami tinklo-žvaigždyno forma (2D ir 3D). Pvz.: ttp://www.fractalus.com/steve/stuff/ipmap/

Ketvirtajame ekrane transliuojamas gyvas performansas – tai rezultatas iš dalyvių atsivežtos garsinės, vaizdinės, tekstinės medžiagos ir naujai sukurtos VILMA / RAM 6 laboratorijoje. VILMA (http://www.vilma.cc/) – tai Vilniaus tarpdisciplininė medijų meno laboratorija (“Vilnius Interdisciplinary Lab for Media Arts”), kuri yra tarptautinė, bet su vietinės bendruomenės kontekstu ir charakteriu. Pati VILMA kaip charakteris ir personažas skleidžiasi transliacijos metu: iš miško gilumos, skaitmenizuojamas vaizdas ir garsas, transliuojamas į socialiai atvirą erdvę – Šiuolaikinio meno centrą.

Viename iš ŠMC įrengtų ekranų bus transliuojamas gyvas performansas, kurį tuo pačiu metu miške prie Vilniaus įgyvendins grupė menininkų, kitame – specialiai miksuojamas vaizdas ir garsas, likusieji užbaigs kompoziciją. Penktadienį vakare bus atliktas performansas – miško testas: vienu metu dvejose erdvėse gros žymus elektroninės muzikos kūrėjas ir gitaristas Juozas Milašius (miške) ir garso menininkas Darius Čiuta (ŠMC), taip pademonstruodami socialinės sąveikos per atstumą ir mobiliojo ryšio galimybes.

Šis performansas yra rugpjūčio 25 – 29 dienomis Vilniuje vykstančių kūrybinių dirbtuvių-seminaro ( Permąstant naująsias medijas”) kulminacija. Į Vilnių atvyks per 30 garsiausių pasaulio naujųjų medijų menininkų, teoretikų ir technologų – menininkai iš JAV, Nyderlandų, Ispanijos bei kitų šalių. Seminare, pavadintame Socialinė sąveika ir kolektyvinis protas”, iš viso dalyvaus per 60 menininkų. Lietuvoje toks renginys vyksta pirmą kartą. Iki šiol RAM seminarai vyko Oslo, Stokholmo, Helsinkio, Talino ir Rygos medijų meno laboratorijose. Šį meninį projektą vykdo VILMA (Vilniaus tarpdisciplininė medijų meno laboratorija – Vilnius Interdisciplinary Lab for Media Arts”).

Paramos šiuolaikiniam menui tradiciją tęsianti Bitė” dalyvauja jaunųjų menininkų sumanytuose performansuose, instaliacijose bei kituose projektuose. Prieš keletą mėnesių sostinės dailės galerijoje Akademija” bendrovė dalyvavo suburiant orkestrą iš 9 mobiliųjų telefonų, kurie atliko jauno lietuvių kompozitoriaus Vaclovo Nevčesausko kūrinį 12 vienoje linijoje”.

Performanso transliaciją vilniečiai galės stebėti Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2) rugpjūčio 28 d. 18-22 val.

Laboratorijos dalyviai juda miške žymėdami psichogeografinius žemėlapius, rinkdami vaizdinę ir garsinę medžiagą su nešiojamais kompiuteriais ir bet kurioje vietoje yra prisijungę prie interneto, t..y būdami realiame miške naršo po technologijų mišką. Ryšys užtikrina ne tik technologinį, bet ir socialinį mobilumą.

Veiks ypač greito ryšio – 2 Mbps – tiltas tarp miško ir ŠMC, realus atstumas tarp kurių siekia 40 km. Mobiliuoju ryšiu perduodamas Hi-Fi aukštos kokybės garsas ir geros kokybės vaizdas.

Dauguma tarptautinės RAM6 kūrybinių dirbtuvių dalyvių dirba su atviro kodo programomis ir “Linux” operacine sistema. Jie meno eksperimentams pritaiko naujausių technologijų ir medijų galimybes. Pavyzdžiui, elektroninės muzikos kompozitorius Kimas Cascone iš San Francisko (JAV) seminaro metu atlieka meninį-garsinį eksperimentą Dinamiško turinio kūrimas naudojant paprastus genetinius algoritmus”, kurio metu dirbama su nuolat besikeičiančia garso medžiaga.

Medijų menininkai iš Amsterdamo Derek Holzer ir Sara Kolster dirba su garso “vertimu” į vaizdą ir vaizdo “vertimu” į garsą (“Garsinis vaizdas ir vaizdinis garsas”) ir dirbtuvių metu pristato naujausią atviro kodo programinę įrangą, skirtą dirbti su vaizdu ir garsu.

Medijų aktyvistas ir konstruktorius Danielis Garcia Andujaras, Ispanijoje vykdantis projektą Technologijos žmonėms” ( technologies to the people” – www.irational.org/tttp), dirbtuvių metu iš senų kompiuterių konstruos transliavimo stotis ir bendruomenės infrastruktūros tinklus.

Related Images:

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *