Cultures d’arxiu ‘on-line’

CIBERQ, El País Catalunya
29 mayo 2003
R.BOSCO / S. CALDANA
L’arxiu com a organització d’imatges i textos per oferir una mirada sobre la realitat des de diversos punts de vista és el protagonista de Cultures d’arxiu, un ampli projecte cultural d’investigació que es va iniciar a la Fundació Antoni Tàpies la tardor de l’any 2000 amb l’exposició homònima. Al llarg d’aquests tres anys el projecte, concebut per Jorge Blasco i Nuria Enguita Mayo, cap d’exposicions de la Tàpies, s’ha materialitzat en dues altres mostres —Cultures d’arxiu: memòria, identidat, identificació, l’estiu del 2002 a la Universitat de València, i Culturas de archivo: fondos y nuevos documentos, que acaba de clausurar-se a la Universitat de Salamanca— i en un portal denominat Cultures d’arxiu, projecte en curs realitzat per Daniel García Andújar amb el suport de Technologies To The People, allotjat al servidor del Museu de la Universitat d’Alacant.

“Cultures d’arxiu planteja una reflexió entorn de la problemàtica de l’arxiu i la seva repercussió a les formes d’accedir a la informació i el coneixement. És un recorregut a través de les maneres i els processos de la narració i la transmissió de la realitat que l’arxiu genera, i abraça diversos aspectes de la dialèctica entre la producció i l’exposició del document des de la seva troballa fins a la publicació”, explica Jorge Blasco, que, després de desenvolupar el projecte en les tres etapes expositives, actualment es troba impulsant el desenvolupament del portal i la realització d’un llibre de propera publicació que recull les contribucions inèdites més destacades sobre el tema. El portal està configurat com un espai d’investigació i reflexió entorn de les línies argumentals del projecte, obert a la participació de tota persona interessada a col.laborar i construir una comunitat a la xarxa centrada en l’estudi de les maneres d’arxivar i ordenar la informació i, per tant, de les maneres d’accedir al coneixement. “Aquest web neix amb un clar posicionament: fer ús de les alternatives reals que el gran arxiu global anomenat Internet ofereix per a la lliure circulació d’informació i per a la creació de comunitats d’investigació i difusió diferents de les que ja hi ha establertes. El portal pretén convertir-se en una eina dinàmica, per la qual cosa les contribucions dels usuaris resulten especialment rellevants”, afirma Andújar, que, seguint la seva línia d’investigació, ha realitzat el lloc fent servir exclusivament programes de codi lliure. Això significa que el web empra un motor de recerca intern programat amb PHP i el gestor de bases de dades mySQL, que resulten particularment eficaços i funcionals per recercar dades a la xarxa. Actualment la pàgina web ofereix un servei d’hemeroteca, una galeria d’imatges i un arxiu de textos; a més, està dotada de recursos per a l’streaming (transmissió d’imatges en moviment en temps real), així com per a la publicació de textos, imatges, vídeos i audios per part dels usuaris. El lloc està dotat d’eines que generen automàticament estadístiques de visita, de manera que són els mateixos usuaris els que indiquen els temes que més els interessen. El portal també acull projectes artístics que demostren la influència sobre la creació i la cultura contemporànies de l’arxiu i de la tendència que empeny a mantenir la realitat organitzada, subtitulada i datada. Entre aquests sobresurten l’Arxiu FX de l’artista Pedro G. Romero i l’arxiu de l’investigador Eugeni Bonet, que recull vídeos i pel.lícules que treballen amb material d’arxiu i replantegen la manera en què es mostren aquests documents. “Tenim previst desenvolupar un apartat de consulta bibliogràfica i produir articles propis encarregats a autors escollits segons els temes que els vulguin impulsar. Ara que la base conceptual de Cultures d’arxiu s’ha vist refermada, el web està disponible per qui vulgui utilitzarlo com a eina, tant per a la investigació com per a la contribució”, conclou Blasco.’

Adreces Culturas de archivo: http://www.culturasdearchivo. ua.es Fundació Antoni Tàpies: http://www.fundaciotapies. org Universitat de València: http://www.uv.es Universitat de Salamanca: http://www.usal.es CIBERQ Una de les pàgines de consulta del web de Cultures d’arxiu.

Related Images:

Share

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *